Als designer ben je verantwoordelijk om een boodschap op een effectieve en doeltreffende manier over te brengen bij de doelgroep. Het is daarbij essentieel om toegankelijkheid op de eerste plaats te zetten. Maar wat is toegankelijk ontwerpen en hoe hou je hier als designer rekening mee? 

Een toegankelijk ontwerp 

De ontwerpkeuzes die je maakt tijdens een ontwerpproces zijn afhankelijk van verschillende factoren. Eén van deze factoren is toegankelijkheid: ‘De mate waarin iets toegankelijk is’. Bij het ontwerp van openbare gebouwen wordt er rekening gehouden met toegankelijkheid voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Op het web zou het niet anders moeten zijn.  

Online heb je minder te maken krijgen met fysieke beperkingen zoals het gebruik van een rolstoel, maar er zijn veel andere beperkingen die invloed uit kunnen oefenen op het ontwerpproces.

Een paar voorbeelden van fysieke en cognitieve beperkingen op het web:

- Kleurenblindheid (zorgen voor duidelijk contrast tussen belangrijke componenten)

- Slecht- of geen zicht (gebruik maken van screenreaders)

- Beperkte handfunctie (gebruik maken van toetsenbord om te navigeren)

- Cognitieve beperking (Gestructureerde en beknopte content tonen)

Voor een gebruiker, die meer moeite heeft om informatie op te nemen of kleuren te onderscheiden, zijn zulke ontwerpkeuzes essentieel. 

Wanneer let je op toegankelijkheid?   

In een vroeg stadium denk je al na wie jouw product uiteindelijk gaat gebruiken. Op welk apparaat zitten ze het meest? In welke omstandigheden gebruiken ze het online platform? Heeft de doelgroep beperkingen waardoor sommige functies beter uitgedacht moeten worden? Dit soort vragen stel je al tijdens het structureren van je digitale platform om in het later proces veel wijzigingen te voorkomen tijdens het valideren. 

Toename van conversies 

Door tijdens het proces bij elke ontwerpkeuze stil te staan bij de vraag of het toegankelijk is, blijf je bewust van het belang van toegankelijkheid. Er ontstaan minder frustraties bij de doelgroep en daardoor zullen de conversies toenemen.

Hoewel een mooi ontwerp wel degelijk impact heeft op de gebruikservaring van een product, is dit niet het uiteindelijke doel. De gebruiker bezoekt een website of app voor relevante content, maar door het product toegankelijk te ontwerpen, neemt de kans van succes toe.

Wil je meer over toegankelijkheid weten of wil je jouw website toegankelijk maken? Neem contact op!

Waarom toegankelijkheid essentieel is in je ontwerp
Deel dit artikel