Tijdens het bouwen van een website komt al snel de vraag welk content management systeem (CMS) er gebruikt moet worden. Tegenwoordig is er voor elk soort website wel een ander CMS te kiezen. Wordpress steekt met kop en schouders boven de rest uit wat betreft populariteit. Helemaal nieuw in het landschap is de Headless CMS. Zal dit de Wordpress killer worden of toch niet? 

Wat is een CMS? 

Voordat we in gaan op de kwaliteiten van een Headless CMS is het belang om te weten wat een CMS precies is. Een content management system is een systeem waarmee je makkelijk content – zoals teksten, afbeeldingen en videos – kan beheren. De content kan vervolgens gebruikt worden op een publieke website. Door het inzetten van een CMS kan de klant zelf de website onderhouden en nieuwe content toevoegen zonder dat hier een techneut voor nodig is.

Veel traditionele content management systemen bieden naast content management echter ook andere functionaliteit die het maken en onderhouden van de website makkelijker moeten maken. Sterker nog: met systemen als Wordpress kan je volledige websites bouwen.

Wat is een Headless CMS?

Het klinkt heel handig dat je in Wordpress je hele website kan bouwen, en in veel gevallen is dit ook een groot voordeel. Het kan echter zijn dat jij niet volledig afhankelijk wil zijn van een CMS voor het bouwen van jouw website. In dat geval biedt een Headless CMS een nette oplossing.

Een Headless CMS betekent eigenlijk dat het systeem zich beperkt tot het beheren van de content en het aanbieden van de content aan jouw website. Hierdoor zijn CMS en website gescheiden.

Het voordeel hier van is dat je veel meer zelf in de hand hebt. Als snelheid of security belangrijk is, dan loop je veel minder risico bij het gebruiken van een Headless CMS.

Publiceren naar meerdere kanalen

Ben je van plan om naar meerdere kanalen content te verspreiden? Wil je bijvoorbeeld een artikel op de website naar voor laten komen, maar ook in jouw eigen app? Dan komt de kracht van een headless CMS pas echt naar voren.

Net zoals de website, kan de app de gegevens van datzelfde CMS gebruiken en laten zien. In traditionele content management systemen zoals Wordpress is dit veel lastiger.

Lange termijn

Ook als je geen plannen hebt voor een app of geen harde eisen hebt als het gaat om snelheid of security, kan een Headless CMS een goede overweging zijn. Heb jij een doorgewinterd team voor het maken van websites? Het kan dan interessant zijn om een Headless CMS te gebruiken met oog op de toekomst. Hier geldt eigenlijk de regel: als het ene niet beter is dan het andere, kies dan het CMS dat je het minst in de weg zit in de toekomst. Doordat een Headless CMS zich slechts beperkt tot content, kan het ook niet in de weg zitten als het gaat om andere zaken.

Een goed voorbeeld van een typisch probleem met het gebruik van Wordpress is bijvoorbeeld het integreren van een interactieve offertemodule in je website. Hierbij wordt de prijs berekend op basis van allerlei variabelen die ook nog met enige regelmaat kunnen veranderen. Bij het gebruik van Wordpress ben je afhankelijk van een plugin of je zult zelf een plugin moeten maken. Hoewel dit technisch gezien mogelijk is, is het de vraag of dit de juiste methode is voor het bouwen van een offertemodule.

The right tool for the right job

Een traditioneel CMS is voor veel websites nog steeds een prima keuze. Bij Clarity zien we echter dat een Headless CMS steeds vaker 'the right tool for the right job' is. Zo is de website van Clarity ook gemaakt met een Headless CMS (Kentico Cloud). Heb je vragen over CMS of ben je benieuwd naar hoe wij gebruik maken van deze nieuwe techniek? Neem gerust contact met ons op!

Headless CMS – Wordpress killer of the right tool for the right job?
Deel dit artikel