Is het live zetten van een website of app echt heel ingewikkeld en moet het veel tijd kosten? En wat als je updates wil doorvoeren? Duurt het dan een paar dagen voordat de wijziging live staat? 

Eén van de onderdelen die we bij nagenoeg elk project toepassen is het inrichten van een geautomatiseerd publicatieproces van de website of app die we ontwikkelen. We noemen dit continuous deployment of continuous delivery. 

Continuous Deployment stelt ons in staat om razendsnel een nieuwe versie live te zetten. Zo kunnen we eventueel meerdere keren per dag een update van de applicatiecode publiceren en op die manier nieuwe features razendsnel uitrollen of, als het nodig is, fouten vlot repareren.

Continuous Delivery is een variant hierop waarbij de nieuwe applicatie ook op elk gewenst moment live gezet kan worden. Het verschil is echter dat het tijdstip van live zetten afgestemd wordt. Bijvoorbeeld omdat een nieuwe feature eerst wordt toegelicht door een consultant voordat de klant ermee aan de slag gaat.

In beide gevallen bestaat het proces uit een aantal stappen:

  1. De programmacode wordt gecompileerd naar voor de computer begrijpelijke taal.
  2. Er worden geautomatiseerde tests uitgevoerd die controleren of de code geen fouten bevat
  3. De applicatie wordt op een testomgeving geïnstalleerd. Deze omgeving komt zo dicht mogelijk in de buurt van de productieomgeving. op deze manier controleren we het installatieproces.
  4. Bij grotere projecten vindt ook een acceptatieronde plaats door de klant.
  5. Na goedkeuring wordt de applicatie live gezet.

In overleg kan stap 4 worden overgeslagen en vindt stap 5 geautomatiseerd plaats. Daarmee kan een wens die ‘s ochtends is voorgesteld al meteen na de lunch beschikbaar zijn voor jouw klanten!

Continuous Improvement

Eén van de grote voordelen van deze aanpak is dat we veel kleine experimenten kunnen uitvoeren. We proberen een kleine wijziging uit, analyseren hoe de bezoekers daar op reageren en passen vervolgens de feature aan. Indien nodig herhaalt dit proces zich een aantal keer, zodat we uiteindelijk tot de meest effectieve oplossing komen. Dit voortdurend verbeteren geeft jouw organisatie een enorme slagkracht zodat je de concurrentie altijd een paar stappen voor kan blijven! 

Dat is pas echt agile!

Continuous Delivery & Continuous Deployment: ‘s ochtends bedacht, ‘s middags live!
Deel dit artikel